Fysiklokalet.dk
 
Her er du:  > fysiklokalet.dk > Klasser > 10-e Samf-eng-natgeo-rel (fy-C) > Spørgsmål til eksperterne i 10-e
09-y Mat-fys-kem (Fy-A)
08-g Fysik B valghold
10-u Samf-mediefag (fy-C)
10-e Samf-eng-natgeo-rel (fy-C)
   Spørgsmål til eksperterne i 10-e
08-x Mat-fys-kem-bio (Fy-B)
09-e Samf-eng-natgeo-rel (fy-C)
 
  Print

 Kære eksperter i 10-e. Vi er en gruppe elever, der undrer os over, at lyset kun bliver reflekteret fra glatte overflader. Hvordan kan det lade sig gøre?

 

Lyset bliver reflekteret fra alle overflader, men bliver først rigtig synligt for beskueren når det reflekteres fra en plan/glat overflade. Refleksionsloven er en optisk lov, der beskriver refleksion af lys i grænselaget mellem to homogene medier med forskellige optiske egenskaber, fx luft til glas, luft til metal og glas til vand. Når lysbølger rammer en plan glat flade og reflekteres (f.eks. fra et spejl), gælder at den tilbagekastede stråle danner samme vinkel som den indkommende stråle. Traditionelt anvender vi vinklen mellem lysstrålen og en linje vinkelret på den spejlende flade. Her gælder at indfaldsvinkel (i) er lig udfaldsvinkel (u).
 
i = u
 
indfaldsvinkel udfaldsvinkel
 
 Figur 1 
 
 
Refleksion fra en ru overflade 

Ved refleksion fra en ru overflade taler man om diffus refleksion. Synsindtrykkene fra hovedparten af det, vi ser til daglig, skyldes diffus refleksion af lys. Her er indfaldsvinkel ikke lig med udfaldsvinkel, man kan nemlig ikke bestemme hvilken udgangsvinkel lyset vil have. Dette betyder, at det indfaldene lys brydes og bliver kastet tilbage i alle retninger.
 Refleksion ru overflade
Figur 2. 
 
Så refleksion sker altså både fra glatte og ru overflader, forskellen er blot at de reflekterende stråler fra glatte overflader vil komme mere ”forudsigeligt” tilbage. De reflekterende stråler fra ru overflader vil reflekteres i mere tilfældige retninger. 
 
 

Hvis I vil læse mere om emnet, kan nedenstående kilder være til gavn.
 
Håber vi fik besvaret jeres spørgsmål.
Venlig hilsen Kennet Falk og Mette Bangsø.
 
 
 
 
Kilder:
Orbit C. M. Brydensholt, T. Gjøe m.fl., Systime, 2005
Relaterede sider

refleksion
lys


Sidste nyt
30/12-2018


24/8-2015
cookie- og privatlivspolitik

23/10-2013
Standardmodellen

26/9-2013
SRP fysik samfundsfag

RSS Sidste nyt RSS Sidste nyt